OSM – Julekrybbeprosjekt

I kunst- og håndverkstimene til 7.klasse på Oasen skole i Mandal har vi jobbet med å fremstille historien om Jesu fødsel i tredimensjonal kunst.

Først leste vi juleevangeliet slik det står i Lukas andre kapittel. Deretter så vi på klassiske bilder av hvordan kunstnere opp igjennom historien har fremstilt fortellingen om Jesu fødsel. Hver elev studerte et bilde hver, og fortalte resten av klassen hva de hadde funnet ut. På noen bilder lå Jesusbarnet på bakken, for å symbolisere at Jesus kom for å gi livet sitt for oss. I noen av bildene ser det ut som om Maria og Josef og gjeterne står og varmer seg på Jesusbarnet som om han var et bål. 

Elevene fikk siden tegne hver sin tegning og satte i gang. Til materiale hadde vi tømt restekassa på Maxbo og Montèr, i tillegg til at vi hadde en god del rekved som ungdomsskolen hadde plukka opp fra fjæra tidligere. Det var uvant å skulle lage noe i tre etter egen tegning, men elevene tegna og målte. Læreren sagde og brukte drill, men etterhvert var de fleste selvgående både på drill og håndsag. Keramikk var noe rare greier. Noen ganger sprakk det i ovnen, men alt kan limes om man er litt god på puslespill. 

Alle kunstnere vil jo helst stille ut verkene sine. Koronaen gjør det hele litt plundrete, men en utstilling på nettet er det ingenting som hindrer. Vi har derfor laget en liten videopresentasjon av noen av krybbene.

Julekrybbene elevene har laget er forskjellige. Noen bevarer magien i det enkle miraklet i stallen. I noen ser det ut som hele Jerusalem og Judea har kommet på besøk for å feire Jesusbarnet. Uansett er det Jesus som er i fokus. Han er lyset som skinner i mørket, håpet for menneskene og verdt å feire. 

Hanne-Mari Nordstrand
Kunst- og Håndverkslærer